Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/17634
Название: Оцінювання конкурентоспроможності закладу вищої освіти у контексті управління нею
Другие названия: Evaluation the competitiveness of higher education institution In the context of managing them
Авторы: Бреус, Світлана Василівна
Сугоняко, Ірина Ігорівна
Ключевые слова: заклади вищої освіти
конкурентоспроможність
конкурентоспроможність ЗВО
методи оцінювання конкурентоспроможності ЗВО
факторний аналіз методом головних компонент
метод золотого перетину
высшие учебные заведения
конкурентоспособность
конкурентоспособность вузов
методы оценки конкурентоспособности вузов
факторный анализ методом главных компонент
метод золотого сечения
higher education institutions
competitiveness
competitiveness of HEIs
methods of assessing the competitiveness of HEIs
Factor Analysis with the Principal Component Method
Golden-section search
Дата публикации: янв-2020
Библиографическое описание: Бреус С. В. Оцінювання конкурентоспроможності закладу вищої освіти у контексті управління нею [Електронний ресурс] / С. В. Бреус, І. І. Сугоняко // Інфраструктура ринку. – 2020. – Вип. 39. – С. 128-136. – Режим доступу: http://www.market-infr.od.ua/uk/39-2020
Source: Інфраструктура ринку
Market Infrastructure
Краткий осмотр (реферат): У статті розглянуто основні методи оцінювання конкурентоспроможності закладів вищої освіти. Запропоновано під час оцінювання конкурентоспроможності ЗВО використовувати підхід, що передбачає бінарне використання методу профілів та методу рейтингових оцінок із формуванням відповідної системи показників. Здійснено оцінювання конкурентоспроможності ЗВО на прикладі Київського національного університету технологій та дизайну з використанням удосконаленого методичного підходу до оцінювання конкурентоспроможності ЗВО, який є інструментальною основою моделі її оцінювання. Він базується на запропонованому бінарному використанні методів профілів та рейтингових оцінок з урахуванням принципів розроблення збалансованої системи показників, адаптованої під потреби ЗВО. Для використання вдосконаленого методу оцінювання конкурентоспроможності ЗВО запропоновано можливі рівні конкурентоспроможності ЗВО поділяти на інтервали з використанням методу золотого перетину.
В статье рассмотрены основные методы оценки конкурентоспособности высших учебных заведений. Предложено при оценке конкурентоспособности вуза использовать подход, предусматривающий бинарное использование метода профилей и метода рейтинговых оценок с формированием соответствующей системы показателей. Осуществлен оценки конкурентоспособности вуза на примере Киевского национального университета технологий и дизайна с использованием усовершенствованного методического подхода к оценке конкурентоспособности вуза, который является инструментальной основой модели его оценки. Он базируется на предложенном бинарном использовании методов профилей и рейтинговых оценок с учетом принципов разработки сбалансированной системы показателей, адаптированной под нужды вузов. Для использования усовершенствованного метода оценки конкурентоспособности вуза предложены возможные уровни конкурентоспособности вуза делить на интервалы с использованием метода золотого сечения.
The article deals with the basic methods of evaluation the competitiveness of higher education institutions. It is concluded that none of the methods is universal, they involve the use of a number of indicators that are inherently recursive and cannot be generated from the data set available in the HEI, given that higher education institutions do not are classic entities, they have specific features of the entity, but not all of their indicators can have the same value to ensure the effectiveness of HEI as an enterprise. It is proposed to use an approach in the assessment of the competitiveness of the HEI, which involves the binary use of methods, in particular, the method of profiles and the method of ratings with the formation of an appropriate system of indicators. The main advantages of KNUTD over its competitors are: image, successful experience in the educational services market, wide range of educational services, communication with employers, presence of famous graduates, international recognition and more. The HEI competitiveness evaluation was carried out on the example of the Kyiv National University of Technology and Design using the advanced methodological approach to the HEI competitiveness evaluation, which is an instrumental basis of its evaluation model. It is based on the proposed binary use of profile methods and ratings, with the formation of an appropriate scorecard, taking into account the principles of developing one of the Balanced Scorecard (BSC) strategic tools, and adapted to the needs of the HEIs, and involves the use of data published on the official website KNUTD. In order to use the advanced method of evaluation the competitiveness of the HEI, it is proposed that the possible levels of competitiveness of the HEI be divided into segments (intervals, each of which characterizes a certain state of competitiveness) using the method of golden section. It is concluded that it is advisable to develop measures at all levels of government to improve the competitiveness of the HЕІ, to ensure its strategic development with the further development of the HЕІ competitiveness management strategy, which in the future will have a positive impact on the level of economic development of the country.
DOI: 10.32843/infrastruct39-21
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/17634
Faculty: Факультет економіки та бізнесу
Department: Кафедра менеджменту та публічного адміністрування
ISSN: 2519-2868
Располагается в коллекциях:Наукові публікації (статті)
Кафедра управління та смарт-інновацій (УСІ)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Breus_S.V.,Suhoniako_I.I._article.pdfНаукова стаття313,64 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.