Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/429
Title: Екологічно орієнтовані технології відмочувально-зольних процесів у виробництві шкіри
Authors: Данилкович, А. Г.
Ліщук, В. І.
Жигоцький, О. Г.
Keywords: beamhouse processes
liming semi finished item
eco-friendly technologies
chemical materials
кожевенное сырьё
отмочно-зольные процессы
золёный полуфабрикат
экологически ориентированные технологии
химические реагенты
Issue Date: 2011
Citation: Данилкович А. Г. Екологічно орієнтовані технології відмочувально-зольних процесів у виробництві шкіри / А. Г. Данилкович, В. І. Ліщук, О. Г. Жигоцький // Легка промисловість. - 2011. - № 4. - C. 40-42.
Source: Легка промисловість
Abstract: Проведенный анализ свойств полуфабриката золёного и кожевенного «Wet-blue», полученного по технологиям одно- и двухстадийного золения из сырья крупного рогатого скота. Комплексный анализ разработанных технологий показал их преимущества по эффективному использованию сырья, материалов, энергетических ресурсов относительно типовой технологии. Самой перспективной является технология двухстадийного золения с утилизацией волоса, которая является экологически безопасной.
Analysis of the properties of leather semi finished item from cattle hide after liming and tanning which was obtained bу technologies one and two-phase liming was done. The complex analysis of the developed technologies showed their advantages оп the effective use of raw hide, chemical materials and power resources comparatively with standard technology. Most perspective is eco-friendly two-phase liming technology with utilization of hair.
URI: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/429
Faculty: Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій
Department: Кафедра біотехнології, шкіри та хутра
Appears in Collections:Журнал «Легка промисловість»
Кафедра біотехнології, шкіри та хутра (БШХ)
Наукові публікації (статті)
Кафедра технології моди (ТМ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Екологічно орієнтовані технології.pdf111,42 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.